top of page

סלע יסוד .... ומחשבות אנושיות

{מפגש נחלים רודד-נטפים בהרי אילת ; 17.12.17}

"טאפוני" - מעין מבנה של כוורת בסלע. את יצירת החורים מתחילה ההמסה הכימית, ומשלימה הרוח. נכון ש... הכינוי "טאפוני" לחורים בסלע , ניתן בעיקר למקבצי חורים כאלו בסלע "אבן חול". אבל למי אכפת ? גם כאן , בסלע עשיר בקווארץ {בדיוק כמו באבני-החול} יש תופעה דומה. אז בואו נכנה אותה באותו שם, חביב ומסתורי ...

אנחנו , ה"פשוטים" שבין אנשי השטח/המדריכים ,קוראים לכל סלעי-היסוד בהרי אילת – "ג ר נ י ט י ם" ; למרות שהגרניט , על סוגיו השונים , הוא רק אחד מסלעי היסוד.

ומהו אותו סלע יסוד – אלו סלעים שנוצרו מ"חומרי הליבה" של כדור הארץ ; עלו ובאו ממעמקי ה"כדור" ונחשפים על פני השטח ; סלעים מחומרים קדמוניים, בסיסיים, שתחילתם בטמפרטורות גבוהות ולחצים אדירים , מעולמות של ה"תוהו ובוהו" בתוך כדור הארץ , ובעת שהם מתגלים על פני השטח, הם "נרגעים" – מתקררים, מתמצקים, מקבלים צורה המוכרת לנו כ"סלע/אבן".


סלעי היסוד מחולקים "בגדול" ל- 3 קבוצות :

1.סלעי פרץ: אלו שהתגברו על "מחסום קרום כדור הארץ" והתפרצו אל פני השטח בצורת לבה ואז התקררו לסלעי הבזלת.

2.סלעי תהום: אלו ש"תש כוחם" ולא הצליחו לפרוץ אל פני השטח, "טיפסו" בסדקי הקרום והתקררו בעודם ממלאים סדקים אלו בעומק הקרקע. אלו יתגלו לעינינו כאשר השכבות שמעליהם תתבלינה, או שלחצים פנימיים חדשים "ידחפו" אותם אל פני השטח בתהליכים "אלימים" של שבירה והרמה שקרויים בפינו "רעידות אדמה" .

3.סלעי תמורה: סלעים שעברו שינויים עקב אותם תהליכים "אלימים" הכרוכים בטמפרטורות גבוהות ולחצים אדירים , עברו מעין "אפיה" והמבנה שלהם השתנה. למשל – גיר שהפך לשיש ; גרניט שהפך לציפחה וכו'.

סלעי היסוד מורכבים מאד. יש בהם אחוזי קווארץ גבוהים ומינרלים שונים ורבים . אחת הקטגוריות למיונם היא הרכב המינרלים וקטגוריה נוספת היא גודל הגבישים בתוכם. בכל מקרה, שתי קטגוריות אלו {וכמובן , גם אחרות, אבל למה להסתבך....} מכתיבות את מבנה הסלע, צבעיו, מרקמו ובכלל- איך ייראה לנו כשייחשף על פני האדמה.

המטיילים בהרי אילת, נתקלים ב"מסה" של אותם סלעי יסוד , הגרניטים. ההרים הסובבים את אילת, קדמת סיני , הרי אדום מעבר לערבה ומזרחה – רובם הגדול בגוונים כהים של חום כהה ולעיתים ירוק-אפור. אלו הרים שבלייתם הפכה אותם לגושים נישאים, משוננים ואפילו – "מאיימים" משהו. מעין "חיילים קדמונים קשוחים" שמתנשאים אל על. אלו האבות הקדמונים של יסודות כדור הארץ, כפי שאנחנו רואים אותם.

אבל לעיתים, כמו בתמונה מעל, הגרניטים מתגלים לנו בצבעים וורודים יותר ; במופע רך ו"עגלגל" יותר , עם "עיניים" המביטות עלינו וכמו משגיחות על המשך קיומנו.

אלו , אולי, הסלעים שבגללם/בזכותם אנו מכנים את האדמה עליה אנו חיים- "אמא אדמה".

ועכשיו קראו שוב את נתוני הבסיס שרשמתי למעלה , רק שבמקום המילים "סלע/אבן" שימו את המילים "אדם/בן אנוש" וראו כמה אנו קרובים באופיינו, בתהליכים אותם אנחנו עוברים בחיינו , לחומרי היסוד של הטבע, של כדור הארץ שלנו.


0 comments

Comments


bottom of page